Vi tog en tur till Grythyttan Vin, Helena och jag. Där träffade vi Per Fritzell med familj, ett inspirerande möte. Imponerande också.

Han har gjort vin i 15 år, på skogens vilda bär nu även björksav.

Har gjort sin resa, förvekligat sin dröm, sedan när allt rullade på rullade det för snabbt. Drog hårt i handbromsen, idag månar han om familj och kvalité, på produkter och på livet. Balans- harmoni.

Vi provade igenom produkterna; Jakt, Björk och Hjortronvin. Wow, va fina de var. Per och sambon Ingunn har jobbat mycket med kvalitén och fått hjälp av kemiprofessorn Bernard von Böhmen vid Örebro Universitet. Man märker på vinerna att fått ett annat djup, rena, balanserade och utsprungstypiska.

Savviner har jag personligen svårt för, det finns några på marknaden. Möjligen kan jag sträcka mig till intressant, men inte smakar de bra inte. FörutomGrythyttan Björkvin(nr 79218), 114kr(best. sortimentet). Per har jobbat med syrorna som är i princip obefintliga i björksav, han har lyckat få till en fräschör med subtila, fina syror. Häftigt också att vinet förnimmer en kryddig ekfatston trots att det är jäst och lagrat på ståltank, det är björkens karaktär som tränger igenom. Funkar till mycket. Vi provar vinet på ost och vinprovningen och pratar mer om det nästa Fredag den 21:Mars. Kul om ni vill komma.

Grythyttan Jakt(nr 32900), 107kr är också ett gott alternativ som  platsar på rödvinshyllan. Ganska mjukt, medelfylligt med en speciell, örtig skogton. Syrorna från lingon balanserar blåbärens mjukhet men här finns också kryddiga ekfat, bland annat svenska. Har inte provat det till mat, tänker på grillat, fläsk och fågel. Per och Ingunn säjer småvilt och jag säjer inte emot.

Det mesta kända, söta Grythyttan Hjortron(nr 12095), 166kr/ 50 cl har fått ett annat djup, mer koncentration. Hemligheten är mognadslagring  som ökats på  till 1.5 år på ståltank innan vinet buteljeras. 2011 som är ute nu är den första årgången, prova det till grönmögelost eller desserter med nötter och mandel.

Goda viner, fint hantverk. Jag tänker så här: Har inte norden (Sverige) självförtroende nog nu att göra viner på egna frukter och bär. Där har vi traditionen, kvalitén och historien att berätta. Förvalta vår egen kultur genom att packa nordiska smaker på ett snyggt sätt.

 

  • Grythyttan Vin
  • Björk
  • Jakt
  • Hjortronvin
  • Kulinarika