Man kan prova det mesta som är ät- och drickbart. Det krävs en växtplats, en historia och något som gör produkten så intressant att man vill veta mer om den och dess användning.

Provningar skall inspirera er, ge er lust att vilja veta mer och få till användandet, så det blir sådär klockrena kombinationer fortsättningsvis. Bibbis långa erfarenhet från framförallt vinvärlden och hennes kunskaper inom sensorik ger er också en resa i smakvärlden – hur sinnena påverkar oss och får oss att må bra.

Så här går det till: Provningarna är på en allmän nivå och kräver inga förkunskaper. Önskar ni fördjupa er eller lägga upp kurser över flera tillfällen lägger vi upp en sådan planering, maila med förfrågan. Inför en provning är det bra att vara lite hungrig, då är smaksinnet som bäst vässat. Starka dofter som parfym kan vara bra att vara utan så förvirras inte doftsinnet. En provning tar från 45 min till 1,5 timme.

 

Mat och vin

Att kombinera mat och vin kan ibland verka som rena trolleriet. Smaker förändras till det bättre eller motsatsen. Lär er styra trollspöet genom att känna hur smaker påverkar varandra på det vi äter och dricker. Vi provar fyra vitt skilda vinstilar med smakbitar motsvarande en förrätt till.

Se kalendariet

Kontakta oss för gruppbokning

Vin

Grundläggande vinprovning som berör ”lite om mycket” – ett tillskott för allmänbildningen. Vi provar fyra viner med skilda karaktärer och lär oss känna skillnad i kvalitet och ursprung. Berör också mat och dryck i kombination, serveringstips, trender i vinvärlden och förhoppningsvis finner just du din egen personliga vinstil!

Exklusiv vinprovning: Vinets kvalitet bestäms av växtplats, urval, hantverk och teknik. Gemensamt för vinerna är lång livslängd sedan kan mycket skilja dem åt, ett vin kan vara stort på många sätt. Provar fyra exklusiva viner, lär oss mer om bakgrunden, lagring och hantering. Avslutar med tilltugg som matchar drycken.

Se kalendariet

Kontakta oss för gruppbokning

Ost och vin

Osten får vinet att sjunga eller är det tvärtom? Hur som helst är ost och vin fantastiskt gott tillsammans – för det mesta. Under denna provning får vi lära oss något om de klassiska misstagen, serveringstips och förstås vilka kombinationer som är de absolut godaste. Vi provar fyra viner med minst fem olika ostar och tillbehör.

Se kalendariet

Kontakta oss för gruppbokning

Ölprovning

Prova och jämför olika stilar på öl – alla av värmländskt ursprung. Lär dig hur tillverkning och råvaror gör skillnad från lätt till fyllig. Hur står de sig det värmländska ölet i jämförelse? Vad skiljer småskaligt från industriellt? Provningen avslutas med ett tilltugg.

Se kalendariet

Kontakta oss för gruppbokning

Chokladprovning

Från böna och mjölkchoklad till mörkaste mörk, med betoning på 70%. Vi pratar om chokladens historia, hälsoaspekter, skillnader mellan ursprung, bönor och kvalitet. Smakar, tycker, känner och njuter. Chokladprovningen kan kombineras med olika drycker för att lära oss vad som fungerar, mellan en och tre olika typer rekommen-deras, anpassat efter gruppens önskemål. Vi lär oss några riktlinjer om choklad och dryck. Häftiga upplevelser och goda smaker garanteras.

Kontakta oss för offert

Se kalendariet

Lakritsprovning

Lakrits är i historien känd som en av våra medicinalväxter och har många hälsoeffekter. Den är också användbar i matlagning och så häftigt tillsammans med dryck. Vi smakar allt från rot till många sorters söta, var och en typisk på ett speciellt sätt även med spännande smaksättningar. Dryck kan bytas ut mot alkoholfria alternativ.

Se kalendariet

Kontakta oss för gruppbokning

Champagne

Champagne är magiskt! Drycken som blev till genom ett misstag är idag mer populär än någonsin. Som fördrink, till mat eller när man ska fira något stort. Vi provar och jämför olika stilar av champagne. En intressant jämförelse är också mellan mousserande vin och champagne där man märker hur mycket ursprunget påverkar den ädlaste drycken av dem alla!

Se kalendariet

Kontakta oss för gruppbokning

Whiskey

Whisky tillverkas på flera håll i världen men Skottland är förstås det viktigaste landet. Provningen behandlar tillverkning, lagring, olika smaker, karaktärer och hur de kommer sig. Vi provar fyra whisky under tiden som vi förklarar Skottlands storhet, jämför och smakar på skillnader med andra länder.

Se kalendariet

Kontakta oss för gruppbokning

Snaps

Vårt eget kulturarv – värt att förvalta. Tillbakablickar i historien varvas med regelbundna djupdyk i brännvinsglasen. Vi pratar och provar olika kryddningar, jämför de nordiska ländernas smakmässiga skillnader och hur dessa bäst kombineras med mat i form av små smakbitar.

Se kalendariet

Kontakta oss för gruppbokning

Äpple

Har ni märkt så mycket svenska äpplen det finns i butikerna numer? Vi pratar om vad framgången beror på och provar flertalet frukter med varierade och intressanta smakskillnader. Inför sitt examensarbete i Pomologi har Bibbi jobbat fram en provningsmetodik för äpple. Vi bekantar oss med denna och lär oss mer om äpplets nyttigheter, historia och användning.

Se kalendariet

Kontakta oss för gruppbokning

Boka