Mustsäsongen 2023

Vi tar emot dina äpplen och päron för mustning. Pastöriserar och tappar på bag-in-box med minst ett års hållbarhet i rumstemperatur. Du får egen etikett där ni själva bestämmer rubriken.

Vi köper gärna er frukt. Betalar 5kr/kg- kan vara ett bra tillskott till föreningsliv, eller som extraknäck. Vi har även ungdomar som gärna åker ut och plockar frukten som de i sin tur säljer till oss. Kan vara bra idé om man själv inte har möjlighet. Ring oss om ni vill boka en sådan plockning. Under den mest intensiva delen kan vi var fullbokade. Den mesta trädgårdsfrukten slängs så genom att ta hand om den gör ni en god gärning för miljön, samtidigt som vi kan producera mer av det goda.

En pressning tar som minst 50 kg äpple om ni vill ha er egen must(ca 25 liter), uppåt finns egentligen inga gränser.  Ni kan lämna mindre mängd än 50kg då blandas de äpplena med andra.

Vill ni musta själva går det bra att hyra våra mindre maskiner som är enkla att köra. Vi hjälper er med anvisningar och goda råd. En rolig trädgårdaktivitet i skördetider, med familj, vänner eller grannar.

Vilken frukt passa att musta?

Mogna äpplen som smakar gott. Man ser att frukten är mogen då kärnorna är bruna, men den skall också smaka bra. Goda äpplen ger god must. Vi undviker övermogen sommarfrukt och rensar bort om den är övermogen, det vet man då den är mjölig och mjuk i köttet. Sommarfrukten är den som mognar i slutet av augusti, början av september. Det ska knastra till när man tuggar på äpplet för att musten ska bli bra.

Höst och vinteräpplen däremot mår bra av att mogna en vecka eller så efter skörd, då blir musten ändå godare.  Förvara på altan eller liknande, under filt kan vara bra som skydd mot fåglar.

Frukt med lättare stötskador, prickar, skorv går fint att musta. Vi mustar inte frukt från djurhagar, hål i skalet från insekter/andra djur eller med kraftig röta. På bilden ser ni äpplen angripna  av rönnbärsmal, ett exempel på frukt som ger jättegod must.

 

Hur går det till?

Ni kan lämna er frukt den tid som passar er fre-söndag med start fredag 1 september. Lämna i väl märkta papperskassar utanför musteriet, ni väger in frukten själva och följer våra enkla anvisningar. Vi är oftast på plats under vardagar om ni vill ha hjälp. Mustdagar är i början av varje vecka, 1-3 dagar per vecka beroende på hur mycket frukt som kommer in. Ni hämtar musten vid senare tillfälle, när det passar er, ungefär en vecka senare. Vi skickar sms då den är klar. Det går bra att lämna andra dagar också men då kan det dröja upp till en vecka innan nästa musttillfälle.

Pris

Råmust 15 kr/l (Ta med egna kärl)
Pastöriserad 90 kr/ 3l inkl. bag-in-box förpackningen.
Allting betalas på plats hos oss. Kort,  Swish eller kontant.

För varje liter must krävs det ungefär 2 kg frukt.

Vill ni sälja äpplen, så betalar vi 5kr/kg

Hyra mustmaskiner: 300kr/dygn, 500kr/helg

Plats

Aplungstorp 37, Västra Ämtervik

Har du någon fråga eller fundering?

Ring på 070-75 00 927

 
Boka