Mustning

Vi tar emot dina äpplen och päron för mustning. Pastöriserar och tappar på bag-in-box med ett års hållbarhet i rumstemperatur.

Du får egen etikett, vilket också visat sig bli en bra ge-bort present. Vår maskin tar upp till 120kg i en pressning, vi fyller gärna maskinen och köper överskottet om ni inte vill ha det själva.

En pressning tar som minst 50 kg äpple (ca 25 liter must), som mest 120 kg (ca 60 liter). Hela processen från äpple till pastöriserad must tar 1,5 till 2 timmar. Frukt med stötskador, prickar, skorv och annat går fint att musta. Vi mustar inte frukt från djurhagar, hål i skalet (från insekter/andra djur) eller med röta. Frukten är mogen då kärnorna är bruna och den smakar gott. Vi undviker övermogen frukt, det vet man då den är mjölig och mjuk i köttet. Det ska knastra till när man biter i äpplet för att musten ska bli bra.

 

Hur går det till?

Just nu tar vi emot frukt under helger och mustar dem under veckan som kommer, drop-in kl.10-17 lördag och söndag. Kom gärna med äpplena i papperskassar, de är enkla för oss att hantera. Markera varje enhet med namn, telefonnummer och vad ni önskar att de skall stå på etiketten. Ni hämtar musten vid senare tillfälle, när det passar er.

Pris

Råmust 13 kr/l (Ta med egna kärl)
Pastöriserad 75 kr/ 3l inkl. bag-in-box förpackningen
Allting betalas på plats hos oss, via Swish eller kontokort.

För varje liter must krävs det ungefär 2 kg frukt.

Plats

Aplungstorp 37, Västra Ämtervik

Har du någon fråga eller fundering?

Ring på 070-75 00 927

 
Boka
bord