Laga din egen lunch, middag eller fördjupa dig i ett specifikt ämne. Kurserna leds på ett lättsamt men sakkunnigt sätt och vi delar med oss av kocktips och andra yrkeshemligheter. Vi lyfter smaksättningen och för de som önskar integreras matlagningen med provning av passande drycker. Säsongstänk och lokala råvaror är en av grundpelarna i vår matlagning och vår vedugn har en given roll. Vill du gå en kurs, titta i kalendariet eller boka in en grupp genom att kontakta oss. Kulinarika tar fram menyförslag utifrån vald aktivitet. Varje kurs tar 2 till 4,5 timmar i anspråk inklusive ätandet (kan kortas ner om behovet är så). Passande storlek på grupp är 10 till 25 personer.

Se kalendariet

 

Pizzabak

Vår svaghet för pizza förklaras med kopplingen till den vanligaste svenska maträtten, ostsmörgås. Ett stycke bröd med matiga pålägg kan vara väldigt gott och man blir ordentligt mätt. Varje deltagare bakar sin egen pizza, enligt urversionen – den napolitanska. Påläggen är lokala, säsongsbetonade och förstås riktiga delikatesser.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Laga din egen middag

Gruppaktivitet med 3, 4 eller 5 rätter. Här passar det utmärkt att kombinera med vinprovning. Aptitretaren intas på stående fot, under matlagningens gång, kanske också förrätten. Varmrätt och dessert vid sittande bord allteftersom matchande drycker presenteras till.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Inspirationsmatlagning

Kurser för er som tycker det går rundgång i matlagningen – alltifrån vardagsmat till fredagsmys och bjudrätter – och behöver ny inspiration. Gemensamt är att matlagningen kan förberedas eller går relativt snabbt att laga till. Trender, nya råvaror och kryddsättningar samt rikligt av det gröna är givna ingredienser. Maten äts avslutningsvis som buffé.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Vegetarisk

Många är vi som älskar grönt och vill äta mer av det, men också som tycker att vegetariskt är ett oskrivet blad. Vi lagar rätter som passar både till vardags och fest, äter maten tillsammans. Under aktivitetens gång behandlar vi ämnen som; hur man bygger upp en balanserad måltid, säsongstänk, tillagningstider, texturer, råvarors smaker och kryddsättning.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Utemiddag

Aldrig smakar mat så gott som i utemiljö. Vid vår uteplats nere vid sjön lagar vi det som gruppen önskar, alltifrån en enkel varmrätt till hel meny. Muurekkan och grillen väntar på er. Medtag oömma kläder.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Grillkurs

Doften av grillat kan vara den mest uppskattade bland all matlagning. Kött har sin givna plats på gallret, men det är inte helt självklart. Som grupp bestämmer ni själva om vi skall fokusera på kött, fisk, grönt eller lite av varje. Gemensamt är råden för bästa glöd, hur man får god och rökig smak – även på gasolgrill, olika tillagningstekniker samt tillbehören som sätter pricken över i.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Smak

Inleds med ett sensoriskt avsnitt om smaker. Vi pratar om hur vi tar till oss smak och var i gommen man enklast upptäcker dem. Kursen går sedan över till ett praktiskt moment. Alla deltagare delas in i små grupper och bedömer en hemmagjord sås, för att sedan efterlikna den smakmässigt. En rolig övning som utvecklar din framtida smaksättning.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Brödbak

Boka en halvdag med brödbak i vår vedeldade stenugn. Brödet blir extra saftigt med god skorpa, tack vare fuktig värme från ugnen. Vi bakar tre sorters bröd, varierande ljusa, mörka och surdeg. Kan också baka mjukt eller hårt tunnbröd om önskemål finns, eller avsluta med pizzabak. Alla får med en varsin brödkasse hem.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Korvkurs

Att göra sin egen korv är ett riktigt hantverk. Korv är mättande, god och bra mat när den görs på riktigt. Vi tillverkar två sorters köttiga råkorvar, och går igenom grunderna om både innehåll och stoppning. Bra början för fortsatta experiment i hemmaköket. Provsmakning av korvarna på plats med tillbehör som ni får recept på.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Mozzarellakurs

Mozzarella får sin trådighet tack vare en speciell knådningsteknik och är inte speciellt svårt att göra själv. Vi gör komjölksmozzarella tillsammans, som ni tar med er hem, eller äter hos oss. Kanske på en pizza från vår vedugn. Tips: Kursen passar utmärkt som en del i en matlagningsaktivitet, för lite större sällskap.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Chokladkurs

Hemligheten bakom glansiga praliner är tempereringen. Vi lär oss mer om temperering, sedan gjuter vi egna praliner och bräck. Chokladkursen kan förslagsvis även kombineras med provning av olika drycker.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Ölbryggarkurs

Umgås med ölbryggaren Kristian från Västra Ämterviks bryggeri, som ger hemmabryggaren inspiration och kunskap för fortsatta experiment. En halvdagsaktivitet där gruppen brygger öl och varvar de olika stegen med teoretisk genomgång. Nivån styrs efter gruppen, man behöver inte ha tidigare erfarenheter av ölbryggning. Avslutas med ölprovning.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Kafferostning

Att rosta sina egna bönor ger en annan dimension för kaffeälskaren. Färskheten lyfter smaker och man kan välja bland karaktärer och rostningsgrader. På denna aktivitet provar vi ett antal bönor och går igenom hur rostning- och malningsprocessen kan se ut i egna hemmet. Och förstås dricker vi massor av kaffe.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Mustning av äpplen

En aktivitet att göra tillsammans med grannar, kompisgänget eller arbetskamrater. Samla er frukt, kom på gemensam mustning under vår ledning. Avsluta med en lättare måltid innan ni styr hemåt med ett årsbehov av läskande must förpackad på bag-in-box.

Se kalendariet

Kontakta oss för offert

Boka
bord