Välkommen till Kulinarika på Aplungen för att äta, köpa mat och dryck, bli inspirerad och lära dig mer och känna på vår lantliga livsstil.  Här får uppleva det goda – mat, dryck och smak – på ett mer eller mindre aktivt sätt. Provningar, matlagningskurser, baka pizza eller bröd i vår vedugn är exempel på vad du kan göra här. Men du kan också komma till oss som mötesgrupp, handla mathantverk, musta dina äpplen eller äta en måltid.

I våra lokaler för dryckesförädling står äpplet i fokus; must, cider och mousserande vin. Glädjen är stor när den tidigare mjölkproducerande släktgården efter 30 år producerar igen. Vi är vinbönder som utvecklar vår gård med hållbarhet i fokus. Vi håller egna djur och planerar att utveckla äppelodlingar och annan odling på markerna. Vi brinner för att vara med och utveckla en ny hantverksmässig cider- och fruktvinstradition i Sverige.

Kulinarika drivs av paret Bibbi och Anders, på den gård där Bibbi vuxit upp. Båda har lång erfarenhet från service- och livsmedelsbranschen. Anders inom handel, Bibbi från restaurang. Familjen flyttade till gården 2003. Redan från start fanns en önskan om verksamhet på gården. Det skulle ta 15 år innan planerna blev verklighet. Parallellt med husrenovering och småbarnsår startade Bibbi upp Kulinarika. Som en ren konsultverksamhet inledningsvis, senare utökades med både catering, musteri och ciderframställning. Idag är 2 av familjens 4 barn vuxna, huset (nästan) färdigt – tiden kändes rätt att satsa. Vår verksamhetsidé har formats fram av erfarenheter som företagare, vår lantliga placering, vad vi kan, vad vi har och kärleken till platsen.

Kulinarikas arbete har belönats med flera utmärkelser: 2011: Utmärkt Partner, för matlagning med tydlig värmländsk profil, genom branschorganisationen Värmlandsmat, 2012: Årets Synergiare, för gott samarbete mellan landsbygdsföretag, genom tidningen NWT och Hushållningssällskapet, 2017: Sveriges bästa cider, silvermedalj, genom Spritmuseum och Riktig Cider, Årets Matentreprenör i Värmland genom LRF och Länsförsäkringar Värmland.

Med åren har tankar och åsikter om livet växt fram. Vi tänker att platser som denna behövs. Någonstans att landa med tanken, sig själv, slippa stressen. Att samlas kring måltiden-maten och drycken är det naturliga, dit har vi alla en koppling. I vårt fall har vi också märkt hur viktigt det är för välbefinnandet. När smaken styr fokuserar vi, landar här och nu. Koppla det till vad som intresserar dig, där finns ett hantverk, ett kunnande, historia, kultur, dofter, minnen, njutning. Sånt som påverkar hur vi mår. Idag känns det viktigare än någonsin.

Bibbi

Bibbis växte upp på gården där familjen bor idag, Där Fram i Aplungstorp. En mjölkgård med 16 kor, smågrisar, ungdjur och höns som drevs av pappa Ivar och mamma Margit. Hon började redan som 13-åring i restaurangbranschen, på sommarpensionatet Sillegården i Västra Ämtervik. Sedan föll sig valet naturligt, som kock har Bibbi erfarenheter från världens alla hörn på kryssningsfartyget Queen Elisabeth 2 och Four Seasons Hotel, Berlin. Därefter gick vägen via Grythyttan och Restauranghögskolan med en fil.kand i restaurang- och måltidskunskap och Sommelierutbildning i bagaget. Därefter vinimport och åter Grythyttan men nu som undervisande adjunkt. Med Kulinarikas utveckling har utbildningar följt inom fruktvinstillverkning och äppelodling. Hösten 2017 tog Bibbi sin examen som diplomerad Pomolog.

Anders

Anders växte upp i entreprenörsfamilj där pappa drev snickerifabrik. En uppväxt som präglat kan man säga, historierna om hans engagemang som barn är många. Till exempel när Anders som 12-åring ordnade skidtävling i byns pulkabacke, och hamnade på löpsedlarna som Flobys svar på Ingemar Stenmark.

Efter gymnasiet föll yrkesvalet på handel, där det blivit över 30 års erfarenhet från olika livsmedelskedjor. Till största delen ledande tjänster, senast som affärschef på Coop Extra Sunne. Även ett stort antal utbildningar inom ledarskap, coachning och ekonomi.
Coachande ledarskap är också det som Anders kommit att intressera sig extra mycket för. Att stärka individer som blir självgående och motiverade är utvecklande. Just människan, relationer och miljöer den skapar är viktiga element för Anders. På Kulinarika på Aplungen skall dessa vårdas på bästa sätt för både medarbetare och gäster.

 
Boka