Förra veckan genomförde jag tillsammans med Anna Blomquist en frukost med mindfulness tema. Det är häftigt det där att man kan må så bra genom att vara mer närvarande när man äter. Vi toppade med en superfoodfrukost, låg på kolhydrater. Mycket färg, vitaminer- en riktig morgonboost!

Grön smoothie, kalkon och avokadomacka på fröbröd, acaibowl.

Under tiden som gruppen åt berättade jag om hur man kan koppla in våra sinnen genom att bedöma grundsmaker, fyllighet och balansen mellan dem. Sedan hur känslor påverkar oss genom konsistenser, texturer men även minnen relaterade till smak. Sammantaget leder ett sådant här ätande till fullständig närvaro. När man kopplar samman känslor med kunskaper och andra konstateranden berörs våra sinnen på ett sätt som ger tilfredställelse i vardagen och man känner lugn. Mindfulness by eating.

Anna Blomquist är för övrigt den mäniska man vill ha nära sig när det blåser starka vindar. Hon visar vägen till vår egen klokhet, man blir förbluffad över att den finns så nära.

Lite recept:
Smoothien var baserad på äppelmust med färsk rabarber, spenat, mynta, ingefära och en skvätt mandelmjölk. Mixa i blender:

  • Ca 1,5 dl äppelmust
  • 0,5 dl mandelmjölk
  • 20g spenat
  • 20g rabarber(går bra med lime också men då mindre mängd)
  • 1/5 av en myntaplanta
  • ca 2-3 tsk färsk ingefära

Vill man ha den lite sötare är det också gott med ca 20g mango.

Fröbrödet fann jag på bloggen Lesscarbs.se. Jättebra och inspirerande sida för den som vill hålla nere på kolhydrater.

Acaibowl var gjord med ett pulver på det hälsosamma bäret. Jag använde detta: Acai, där står också mer om effekterna. Själva skålen innehöll:

  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 75g frysta hallon
  • 2 msk acaipulver
  • 1/4 banan, 1 msk chiafrön.

Mixa banan med andra ingredienser, låt stå minst 2 timmar i kylen. Servera med mer bär, frön och nötter, kokosflingor.