I helgen var vi många som besökte invigningen av Wermlands Brygghus nya lokaler i Kristinehamn. Vi gläds med Hans, Christina och deras personal åt expanderingen, extra roligt känns det med provsmakningsbaren. Nu äntligen kan besökare få smaka produkerna på plats och samtidig uppleva miljön, kanske få träffa bryggaren, ja få en helthetsupplevelse kring hantverket.

Detta gjorde vi tillsammans med aktieägarna på Lördagen. Förstärkte upplevelsen ytterligare genom att ta in smakportioner till två av bryggeriets öl: Wermlands Lager och Wermlands Premiärbrygd.

Många önskade recepten och här kommer de nu! Lite inspiration inför grillsäsongen kan det också vara.

Tack för i Lördags alla som kom, jag är glad att få ha varit en del av denna dag.

Wermlands Lager med Tahinirostad sötpotatis

Vegetarisk rätt som gör sig lika bra på buffébordet, som tillbehör till en vegetarisk biff eller en köttbit. På Wermlands Brygghus invigning matchade vi med Wermlands Lager som balanserade rätten väl, samtidigt mötte ölens maltiga karaktär den nötiga smaken från tahini och rostad sötpotatis.

4portioner eller 8-10 på buffé

 • 500g sötpotatis
 • 2 msk tahini-sesampasta
 • 1 msk olja, neutral t.ex. raps
 • 2 msk ströbröd, gärna panko
 • 70 g Ruccola
 • 2 dl okokt quinoa
 • salt och peppar
 • 1 msk äppelcider vinäger
 • 3 msk olivolja

Skala och strimla eller skiva sötpotatisen, lägg det i en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.  Blanda tahini med lite olja. Blanda det på sötpotatisen så det täcker runt om. Salta, peppra och strö sist över ströbrödet.

Rosta på 175 grader ca 20 minuter. Sötpotatisen skall ha fått lite färg och tappat sin blöta konsistens. Koka under tiden quinoa i dubbel mängd vatten med lite salt. Vid servering: blanda med sötpotatisen med kokt quinoa och rucola. Visapa samman vinäger och olja till en vineigrett, ringla över.

 Wermlands Premiärbrygd med varmrökt fläskfilé, grillsallad och lingonketchup

Grillsallad

Matig grillsallad som landar rätt till alla typer av grillat, inte minst korv, med sin goda pepparrotsmak. Salladen står sig några dagar i kylen och går bra att förbereda dagen innan servering. På Wermlands brygghus åt vi grillsalladen med Hemgårdens varmrökta fläskfilé och lingonketchup. Maten gifte sig fint med Premiärbrygd som är en ale med lite mer trumvirvel på beskan. Säkert noterade ni den lilla flörten mellan ölens kådadoftande ton och smakportionens skogsdoftande lingonsås.

Som tillbehör till korv räcker receptet till  20-25 korvar eller 12 personer på buffé.

 • 500g rotselleri
 • 300g vitkål
 • 1 dl majonnäs
 • 1 dl cremefraiche 40%
 • 1-2 msk finriven pepparrot
 • salt och peppar

Skala och riv selleri på en fin skiva. Strimla vitkål tunt. Blanda med majonnäs, pepparrot, salt och peppar. Vänd ner cremefraiche som sista moment.

Lingonketchup

Klart vi ska använda våra lingon istället. Vi har gott om dem och de har en fantastisk, läskande syra. Den här såsen håller länge i kylen, 1 månad burar jag säja, men jag har hållit den över 2 månader utan problem i min egen kyl. Gör en rejäl laddning så klarar ni grillsäsongen.

 • 2 dl lingon
 • 1 gul lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 4 msk äppelcidervinäger
 • 1 dl socker
 • 1 msk torkad timjan
 • 0,5 dl olja

————————————

Smaksättning:

 • 3 msk teriaykisås
 • 2-3tsk hickory rökkrydda.

Skala och skär löken i större bitar. Blanda med vitlök, lingon, socker, vinäger och timjan i en kastrull. Låt sjuda 3-5 minuter, mixa till en slät sås i matberedare eller med stavmixer tillsammans med olja. Låt svalna.

Detta är grundreceptet på ketchupen. Vill ni krydda upp den som vi åt den på Wermlands brygghus, lite mer som barbequesås, smaksätter ni med Hickory rökkrydda och teriyakisås.

Tahinirostad sötpotatis

Vegetarisk rätt som gör sig lika bra på buffébordet, som tillbehör till en vegetarisk biff eller en köttbit. På Wermlands Brygghus invigning matchade vi med Wermlands Lager som balanserade rätten väl, samtidigt mötte ölens maltiga karaktär den nötiga smaken från tahini och rostad sötpotatis.

4portioner eller 8-10 på buffé

 • 500g sötpotatis
 • 2 msk tahini-sesampasta
 • 1 msk olja, neutral t.ex. raps
 • 2 msk ströbröd, gärna panko
 • 70 g Ruccola
 • 2 dl okokt quinoa
 • salt och peppar
 • 1 msk äppelcider vinäger
 • 3 msk olivolja

Skala och strimla eller skiva sötpotatisen, lägg det i en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.  Blanda tahini med lite olja. Blanda det på sötpotatisen så det täcker runt om. Salta, peppra och strö sist över ströbrödet.

Rosta på 175 grader ca 20 minuter. Sötpotatisen skall ha fått lite färg och tappat sin blöta konsistens. Koka under tiden quinoa i dubbel mängd vatten med lite salt. Vid servering: blanda med sötpotatisen med kokt quinoa och rucola. Visapa samman vinäger och olja till en vineigrett, ringla över.

Tack för i Lördags alla som kom, jag är glad att få ha varit en del av denna dag./Bibbi

 • #wermlands brygghus
 • #Wermlands Lager
 • #Wermlands Premiärbrygd
 • #Matochölikombination