Äppelmust
Välkommen till Bibbi och Vilma på Musteriet.
Vi tar emot er vid Kålsgårdens lokaler i Västra Ämtervik från och med 6:e september.
Har ni tidig frukt finns ett par datum innan då ni kan komma. Först ut är Fredag 26:e augusti, dagtid. Maila (helst) eller ring innan så stämmer vi av: bibbi@kulinarika.se, 0708-654264 Här kommer svar på några av de vanligaste frågorna kring äppelmusttillverkning:
  • Man ser att äpplena är mogna då kärnorna är bruna. Den godaste musten får ni genom att plocka frukten direkt från trädet och sedan låta den eftermogna någon vecka i korgar, backar eller liknande, utomhus om det inte är frostgrader.
  • Övermogen frukt fungerar inte så bra till must. Den sätter igen våra maskiner och mustutvinningen blir liten. Gör hellre mos på den frukten.
  • 2 kg frukt ger 1 l. must ungefär.
  • Man kan använda de flesta äpplena. Gör ingenting om har prickar, skorv eller den typen av defekter. Så här till exempel går jättebra:
IMG 5825
  • Hål i skalet som orsakats av djur, t.ex. fågelpick och maskgångar fungerar inte. Bruna fläckar i viss mån men inte så det dominerar.
  • Råmust håller 4-5 dagar i kyl. Pastöriserad must hållbar ett år i rumstemperatur. Det är viss smakskillnad då pastöriserad must hettas upp, den innehåller inga konservringsmedel. Båda muster är jättegoda.
  • Vi vill gärna att ni är med under musttillverkningen. Ta på er oömma kläder. (Det är väldigt roligt…och gott)
  • En pressning tar ca 40 minuter, ca 1h längre med pastörisering.Pastöriserad must kan hämtas senare.
  • Vi har 5 liters dunkar till försäljning, 25kr, för er som vill gå hem med råmust, tag annars med egna kärl.
  • Priser: Råmust 10kr/l, Pastöriserad ink. bib förpackning 20 kr/l
…. och lova att inte slänga frukten som ni inte använder. Vi vill köpa den av er för 3 kr/kg
VÄLKOMNA till oss!