Senaste veckan har jag lovat bort recept på diverse provsmak från vinprovningar och en catering. Här har ni recepten samlade, hoppas de kan tillföra lediga sommardagar extra gott. Skickar med ett par vintips också, ni finner dem längst ner i texten.

BBQ-sås

Enkel och mild bbq-sås, inte så koncentrerad som jag tycker att många kan vara.

5-8 portioner

  • 2 dl ketchup
  • 1 burk krossade tomater
  • 0, 5dl farinsocker
  • 1 tsk chipotlepasta (efter smak)
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymald svartpeppar

Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull, Låt koka upp, sänk värmen till medelhög och fortsätt sjuda i 5 minuter. Häll upp på burk, håller sig 2-3 veckor i kyl.

Gräslöksdressing

5 portioner

Använd som den är som sås till grillat eller späd med vatten till en lösare sås och blanda med kokt potatis och dill till potatissallad, riven pecorinoost är också gott att blanda ner.

  • 1 äggula
  • 1,5 dl olja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk kapris
  • 0,5 tsk salt
  • Svartpeppar
  • 1 dl fintskuren gräslök eller blast från knipplök

Blanda äggula med vinäger, kapris och senap, vispa ihop, gärna i matberedare eller med mixerstav.  Tillsätt oljan under ständig vispning, till en krämig sås.  Om man vispar jättemycket blir såsen tjock, späd i såfall med vatten till önskad konsistens.

Smaka av med salt, peppar och lök. Dressingen blir godast om den får stå en dag och sprida lökens arom.

Sashimilax

Kryddig lax där noriarkets funktion är att höja smaken på laxen. Att grilla på en planka av cederträ är en riktig höjdare, grilla indirekt och plankorna finner ni på hyllan för grilltillbehör i butiken.

  •  5 portioner
  • 1 kilo lax
  • 0,5 msk Sesamfrö
  • 1 tsk Senapsfrö
  • 0,5 ark sjögräs (noriark som man har till sushi- finns i vanliga butiker brevid tacokryddan)
  • 0,5 tsk Råsocker eller farin
  • 2 krm Chili- chiliflakes eller annan chilikrydda
  • 1 tsk salt

Lägg kryddorna i en mortel, stöt så de blir krossade. Gör några snitt i laxen, som rutor, gnid in blandningen där. Grilla med skinnsidan neråt hela tiden, praktiskt att ha en folie under eller en planka. Kan också stekas i ugn 175  grader tills innertemperatur är 52 grader

  • gräslöksemulsion
  • barbercuesås
  • potatissallad
  • sashimilax
  • conero
  • casal di serra
  • Kulinarika