Lakrits är en fantastisk krydda. Alla tycker inte om det, men jag vill påstå att man inte behöver det om man ska kombinera med vin.
Det började med en vanlig godisskål efter maten, lite vin kvar i glaset och jag insåg att jag letar efter de svarta prickarna i skålen. Letar men efter gomupplevelser är det här precis en sådan, en klingande fräsch och fruktig känsla som man ville behålla en stund. Intressant, fördjupade mig lite och förstår att lakritsen kör trollerikonster i gommen. Det finns ett ämne i lakritsen läser jag i Matmolekyler(Lisa Förare Winbladh och Malin Sandström) Glykosiden heter det, som binder receptorer på tungan och förändrar smakupplevelsen. Vita torra viner smakar sötare, perfekt med lakritsefterrätter alltså om ni vill fortsätta med det vita vinet efter maten.
 
Dricker man röda viner är lakritsen fantastisk då också, men på ett annat sätt. Den jobbar med tanninerna och mjukar upp det sträva, så krydda på med lakrits i maten ni. Rödvinssås med rålakrits eller så gör ni den här marmeladen som jag tog fram för en tidnings räkning då jag skrev om ost och vin i kombination.
1-lakritsmarmelad
Har den med på provningar också, den överraskar alltid just för att den får sådana effekter på vinet. Vi provar den till alla möjliga typer av viner; champagne med hushållsost och marmelad är mums  men även sauvignon blanc eller chardonnay med och utan ekfat. Röda viner i alla stilar, från lätta till kraftfulla. Och som en deltagare sa en gång: “-Jag tycker ju inte ens om lakrits men det här smakar bara gott!” Tja, mer komplicerat än så behöver det inte vara. Det är sådana här upplevelser som förhöjer livet lite grann. Varsågoda, receptet är busenkelt.
 

Päron- och lakritsmarmelad

500g fasta päron

2,5 dl syltsocker

1 citron

1,5-2 msk Kung Markatta lakritspulver

Skala päronen, kärna ur, skär i små fyrkanter 0,5 gånger 0,5 cm stora. Lägg i kastrull med skivad citron, socker och lakritspulver. Låt koka upp, sjud sedan på medelhög värme i 10 minuter. Dra åt sidan för att svalna av, plocka ur citronerna, häll upp marmeladen på burk. Står sig minst ett par veckor i kylskåp.

 
 
 
  • päron och lakritsmarmelad
  • lakrits till vin