Fisktacos
Nytt år och nya möjligheter är mantrat som ringer i mina öron. Nytt och nytt förresten. Handlar mer om att vi börjar om på noll. Lätt att räkna liksom.

 

Som alla andra år är längtar jag efter nya smaker. Koncentrerat på sött och salt känns uttjatat vare sig det är skinka, rödkål, korv, kola eller choklad. Känner detsamma för snäll mjöl- och mjölkmat som risgrynsgröt och tunga stuvningar.

Ler när min man handlar hem granatäpple som på Januarirutin. Här har vi det sammanfattade svaret! Vill ha granatäpple i morgonfilen, i salladen, med fetaost, mozzarella eller i salsan med avokado och exotiska kryddor. Älskar den lätta, fräscha smaken med en söt och liljeaktig parfym. Sedan krispet då man biter sönder kärnan som sprider en läskande, god syra i gommen. Sensuellt… och gott.

Nytt år och nya smaker stämmer lika bra.

Foto: Helena Henriksson 

tillbehör tacofisk-2

Kom att tänka på en rätt jag gjorde för tidnings räkning under våren, Tacofisk, kanske ska man laga den under helgen? 

Tacofisk

Inspirerad av blivande Master of Wine Caroline från San Diego som jag träffade på en vinresa.  Smaklökarna gick igång direkt på lime, koriander och massor av spiskummin, grillrätt med mexikanska förtecken men också typisk för Kalifornien på det där sunda sättet. Här har ni min försvenskade variant som går lika bra att laga i panna på spisen som på grillen.  Passar på januarikriterierna nytt och fräscht, eller hur?  

                                                           

Tacofisk med tillbehör

4 portioner

Här väljer man den fisk som finns till hands, man kan även ersätta med kyckling. Stek fisken i panna på spisen eller lägg en folie perforera med många små hål på grillgallret. Gör klart alla röror innan och stek fisken sist. Majsbröden köper ni färdiga och värmer på grillen eller i micro. Kompromissa inte med vetetortilla, ni får inte alls samma smak på helheten då. Däremot, kan man byta ut tortilla mot majsbrödet som beskrivs nedan.

 

600g ryggbit av vit fast fisk; torsk, kummel eller liknande

3 msk neutral olja

1 tsk salt

1,5 tsk paprikapulver

1,5 tsk spiskummin

1 tsk malen koriander

2 klyftor finhackad vitlök

2 msk limesaft+ skalet från lime, rivet

1 msk chipotle

Till servering:

4-8 bröd majstortilla

1 kruka sallad

 

Blanda samman ingredienserna till en marinad. Skär fisken i 8 avlånga bitar, pensla på marinaden, låt dra 10-20 minuter .

 

Grilla eller stek fisken tills den är genomstekt, 2-3 minuter på varje sida. Servera med majstortilla, sallad, tomatsalsa, fetaostcremefraiche, guacemole och picklad lök. Bred ut fetaostcremefraiche tjockt på ett bröd, lägg på sallad, fisk och  de andra rörorna. Rulla ihop och ät.

 

Tomatsalsa

Hur mycket koriander man använder är upp till var och en. Gillar man det inte kan det bytas ut mot persilja eller mynta, tycker man om kan mängden ökas på. I recepten ligger koriandern på en ”lagom” nivå.

2 st tomater

0,5 kruka färsk koriander

1 liten rödlök

1 klyfta vitlök

0,5-1 spansk peppar, röd

1 msk neutral olja

0,5 tsk vitvinsvinäger

salt

svartpeppar

Ta bort stjälkfästet på tomaterna, dela dem i halvor, skär i små tärningar. Finhacka rödlöken, skölj 1-2 minuter i tät sil, under rinnande kallt vatten. Finhacka chili och vitlök, tillsätt dem och olja, vinäger. Skär ner koriander i strimlor, blanda ner. Smaka av med salt och peppar. Låt dra minst 10 minuter innan servering.

Fetaost cremefraiche

2dl Creme fraiche

75g Fetaost

Svartpeppar

Mosa fetaosten eller riv, blanda med cremefraiche, smaka av med svartpeppar

 

Picklad rödlök

0,5 dl ättika

1 dl socker

1,5 dl vatten

3 rödlökar

5st limeblad

Koka upp lagen med limeblad. Skiva rödlökarna, lägg i burk som tål värme. Häll över den kokande lagen, låt svalna. Förvara i kyl, är hållbar i minst 2 veckor. Räcker till fler än 4 personer, säkert det dubbla, men svårt att göra mindre av.

Guacemole

2 st mogna avokado

1 lime, saft och skal

0,5-1 spansk peppar, finhackad

Salt och svartpeppar

Mosa sönder avokadon till ett grovt mos, bra att använda ballongvisp eller potatisstamp. Blanda ner lime, chili, smaka av med salt och peppar. Gör ganska snart före servering så inte avokadon blir mörk i färgen, 1-2 timmar innan går bra.

 Vintips!

Gott att dricka till är torra, tyska rieslingviner. De är perfekta här.  Trots att de är torra finns där ofta en liten restsötma som skall balansera  knivskarpa syror. Man känner den inte, framförallt inte här då chilistyrkan slukar frukten.  Har provat med det här vinet som matchar klockrent, lätt att komma ihåg namnet på också: Leitz Eins Zwei Dry Riesling (nr 5822), 101kr. Ett annat alternativ om det första är slut på hyllan är Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899),113kr. 

  • januarimat
  • fisktaco
  • torr riesling
  • fotograf Helena Henriksson