Äppelmustglögg

Alla ni som har kvar av den goa musten vi gjorde i höst: Här har ni tips på en mycket god glögg.

Den är inte så söt, därför orkar man enkelt tre koppar av den här, istället för en halv som brukar vara mitt max.

Receptet kommer ursprungligen från Lantliv, jag har gjort några ändringar. Tyckte pomeranskryddan var väl dominerande, drog ner på den och även nejlika. Man kan spetsa om man vill med något lagrad destillat. Calvados är ju ett bra alternativ så fortsätter man spinna på äppeltemat. Själv har jag serverat med lagrad rom, också gott. Kan tänka mig att Cognac också fungerar bra. Man tar vad man har helt enkelt. Bjud traditionella mandlar och russin till, apelsinskivor passar också bra. I receptet får ni också beskrivning på hur man pastöriserar för enklare förvaring. Jag gjorde så med några liter, för att ha att ge bort. De vi dricker själva hällde jag på PET-flaskor och frös in, då behöver man ju inte göra det sista momentet utan hälla upp drycken när den svalnat (fyll inte upp flaskorna helt).

P.S. flaskorna på bilden är helt nyupphällda, det kokar fortfarande lite i dem. När glöggen svalnat ser den ut som er vanliga must.

 Äppelmustglögg

 •  2 liter äppelmust
 •  1 pomeransskal
 •  12 st. kryddnejlika
 •  4 cm färsk ingefära
 •  2 msk hel kardemumma
 •  4 kanelstänger
 • 1 dl socker

Skiva ingefäran i tunna skivor, den behöver inte skalas. Lägg alla kryddor och socker tillsammans med äppelmust i en gryta. Koka upp. Låt sjuda på svag värme en timme. Tag sedan av från värmen låt dra 2 timmar till innan ni silar av kryddorna genom finmaskig sil eller silduk.

Musten håller sig såhär några dagar i kyl. Man kan frysa i PET-flaskor eller koka upp musten igen och hälla på rengjorda flaskor som steriliseras i ugn 30 minuter på 100 grader. Häll kokande must i flaskorna direkt från ugnen. Fyll hela vägen upp, sätt på korken omedelbart. Vänd upp och ner  helt snabbt på flaskan så att även insidan av korken får värme. Nu har du pastöriserat musten som håller sig ett år på flaskan i rumstemperatur.

 • Äppelmust
 • glögg
 • äppelglögg
 • äppelmustglögg
 • mindre söt glögg