Skönt att det blev kallt ute så man kan värma sig med en soppa.

Tänker orange i Halloweentider, här är det dock sötpotatis som ger färg. Säkert kan man byta ut mot pumpa, har inte provat. Märker att sötpotatisen ger en krämig konsistens som jag gillar men smakmässigt är den neutral, ja möjligtvis lite söt i smaken. Sötpotatis för övrigt är en ört, full av vitaminer och mineraler. Viktigt i den här soppan är limebladen, de ger fräschör och en parfymerad lite annorlunda smak. Finns i asiatiska butiker för er som inte sett det förut.
 
Smaklig spis! Prova vinet till så får ni en riktig fullträff i gommen.

 

6-8 portioner

500g sötpotatis

6st. schalottenlök

2 vitlöksklyftor

2 msk neutral olja

1 msk koncentrerad kycklingfond

1,4l vatten

1 burk á 400g hela tomater

8 st limeblad

1 dl grädde

1dl cremefraiche

400g benfritt lårkött från kyckling

150g svarta bönor, kokta

1 msk äppelcidervinäger

  1. Skala lök och sötpotatis, skär i grova bitar- spar två schalottenlökar till slutet. Blanka upp dem i en stor kastrull, minst 3 liter, tillsammans med olja. Häll på kycklingfond, tomater på burk och vatten, koka tills grönsakerna är mjuka ca 20-30 min.

  2. Mixa till en slät soppa, tillsätt grädde, kycklinglår, vinäger och limeblad. Om soppan känns tjock, späd med mer vatten. Koka ytterligare 5-8 minuter, tills kycklingen är genomkokt. Sänk ner creme fraiche, svarta bönor och resterande schalottenlök skuren i skivor. Koka upp, smaka av med salt och peppar. Soppan vinner smakmässigt på att mogna till nästa dag.

Vintips

Rött: Gardo & Morris Pinot Noir, nr 6292, 95krVinet från Nya Zeeland har en modern stil, precis som soppan. Rostat, vanilj, rödbärig frukt i massor och mjuka, sammetslena tanniner som är precis vad sötpotatisen behöver. Servera lite svalt, en halvtimme i kylen eller ca 16 grader.

  • sötpotatis
  • Gardo &Morris
  • limeblad
  • soppa