Först kom eko för att följas av närproducerat som ett naturlig steg. Ju närmar från desto bättre. Genom förpackningen skall vi lära känna bonden eller odlaren- det blir mer genuint och naturligt.

Enligt tidningen butikstrender är nu nästa steg vad de kallar hantverksmat-artisan food. Mat och dryck som framställs av en hett passionerad producent, förlåt hantverkare. Det kan då vara nötkött från ölmasserade kossor, grisar matade med fallfrukt, brödbak med en metod från vikingatiden.

Tja, det låter spännande. Ofta drivs den här typen av producenter av ett engagemang snarare än volymtänk. Det blir lättare för dem att ta ut ett skäligt pris för produkten.

I dryckesvärlden hoppas jag då det poppar upp flera dryckeproducenter i vårt eget land. Vi har ju mycket bra råvaror. Inte minst kornet! Små nischade bryggerier vill jag se mer av, mjöd är intressant, kryddade snapsar och annat destillat- där har vi många gamla beprövade metoder att ta fasta på. Har alltid undrat hur blekfisbrännvinet smakar- det som blekisar drack för att se piggare ut. Sen har vi fantastiska, aromrika frukter tack vare lång mognad i svalt klimat. Rabarber, äpplen, blåbär, lingon´… hur mycket som helt att välja på.

Heja, heja framtiden!