Stämningsfull Lucia.

101101_hjartejulkort1

Frukosttåget är avverkat, barnen är så fina när de skrider fram och sprider ljus och sång. Det blir två till senare idag, däremellan skall jag försöka jobba.

Bland annat ska jag testa en lingonkola som jag fann recept på här. Den kan passa bra till ett uppdrag nästa lördag. Under helgen har jag (inte helt otippat) lagat mat och bakat tre sorters matbröd, otroligt vad man känner sig rik när det ligger någonting hemmagjort i frysen.

Mest glad är jag nog över kycklingleverpastejen.

img_9133

De kan bli kärva och trista i färgen men den här blev mjäll och fin. Gott betyg från Anders som sa att han inte kunde sluta äta…

img_9136

Nu ligger den i frysen men på julafton kommer den fram med sitt söta täcke av sauternesgelé. Gott att äta med pickles till, som förrätt, gott som pålägg. Kanske en fin present?

Så här gjorde jag:

500g kycklinglever

1 stor gul lök

2,5dl grädde

75g philadelfiaost

0,5dl äppelmos

0,5dl cognac

75g smör

salt och peppar

  • Hacka och stek löken. Stek kycklinglvern så att den är genomstekt.
  • Placera både lök och lever i matberedaren. Mixa under tiden som ni häller i ( fin stråle, inte allt samtidigt) ovispad grädde, sprit, äpplemos och smör i mindre bitar.
  • Fördela i snygga formar. Jag använde ljushållare från IKEA i olika storlekar, de är behändiga att plocka fram en och en. Låt pastejen stelna i kyl, någon timme eller till nästa dag.
  • Lägg gelatinbladen i blöt en stund, krama ur och smält tillsammans med äppeljuice/vinvätskan. Häll ett ca en centimeter tjockt lager över pastejen, låt svalna.
  • Pastejen går bra att frysa in, utan gelét. Hållbar minst 2-3 dagar i kylskåp.

Gelé

1dl koncentrerad äppeljuice

1,5dl vatten

1,5dl sauternesvin eller annat sött dessertvin

4 blad gelatin