Fulla arbetsveckor och fullbokade helger har kantat tillvaron en tid. Efter födelsedagskalas för både liten och stor, ett par julbord, adventsmingel m.m fick vi en ledig Söndag igår.

Vi hade inga större önskemål på utsvävningar, en hemmadag kändes helt rätt. Husets pappa hade förberett den magiska pepparkaksdegen. Kommer ni ihåg?img_8977

Så här producerades 300 pepparkakor med olika tjocklek och gräddningsgrad. Jag gillar dem bäst när de är ganska ljust gräddade, men tunn eller tjock där är jag kluven. Tjocka är goda att doppa i mjölk, tunna liksom smälter på tungan.

julgott

Snabba julgodisar hann vi också. De här är ingen nyhet, men jag har inte gjort dem tidigare:

img_9038Smält choklad och hackade polkagrisar

Kör polkan i matberedare till önskad storlek, smält choklad. Mörk eller ljus bestämmer man själv. Jag föredrar mörk, barnen ljus. Mängden polkagrisar bestämmer man också själv men jag tänkte nästan en hel påse polkagrisar på en chokladkaka. Det smakar som godiset “Marianne”- fräscht och gott. Tipset att fylla knäckformar fick jag av grannfrun, men man kan ju göra tunna bräck eller bara klicka ut på smörgåspapper.

Kommer ni ihåg kryddmandeln? Den har jag gjort i parti och minut här det senaste. Så gott till söt glögg.

Nu hade vi lite över så jag kokade en kola och slängde ner resterna i. Gott med det salta, kryddiga brytet till söt kolasmak.

img_90271

Mandelkola

3 dl grädde

2 dl socker

1 dl råsocker

1 dl honung

2 tsk vaniljsocker

100g smör

Mandel eller andra nötter

  • Koka till 120 grader eller ca 30 minuter. Har ni ingen termoemter kan ni göra kolaprovet, alltså kolan blir hård när man droppar ner lite i kallt vatten.
  • Häll ut kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Släng sedan ner hela kryddmandlar jämnt fördelat. Ställ svalt, låt stelna.
  • Klipp eller skär i lagom stora bitar.