De flesta gillar knäckebröd. För oss svenskar är det en självklarhet, inte minst för mig. Jag har inte ägnat brödet så mycket tankar men en snabbtitt på knäckehyllan i butiken får mig att förstå att det har andra gjort. Det svämmar nästan över av små förpackningar i naturblekt papper. Den ena godare än den andra. Min favorit är Batanun från pyramidbageriet, men 36 kr för 200 g är ju väldigt dyrt.

Så jag har testat att baka knäckebröd. Inget märkvärdigt alls- men nu förstår jag prissättningen bättre. Det tar ungefär en evighet att grädda brödet om man bara har en vanlig varmluftsugn.

Men man kan pyssla med annat under tiden, det gjorde jag, för det blir riktigt gott! Receptet är taget ur tidningen BAKA (där för övrigt recepten inte verkar vara granskade. En del ser man med blotta ögat vart det bär hän, något annat har vi testat och det bara går inte att få till det). Så här gjorde vi när vi bakade knäcket:

Knäckebröd

12st.

500g vatten

25g jäst

475g grovt rågmjöl

250g vetemjöl

40g sesamfrön

40g solrosfrö

40g linfrö

20g salt

  • Blanda samman allt och arbeta degen långsamt i 8 minuter.
  • Knåda sedan degen för hand och låt den vila i kylen i ca 60 min.
  • Dela degen i 12 bitar. Kavla ut till runda, tunna kakor.
  • Grädda på varma plåtar i 225 grader tills kakorna fått fin färg.

Det kan vara så att kakorna fortfarande efter gräddning har en mjuk kärna. Lägg ut dem på ett bord eller bänk så eftertorkar de och blir gott krispiga.

img_8188