På provningarna de senaste veckorna har jag lovat många en roséspecial. Det finns ju så mycket att välja på nuförtiden, man kan nog säja att rosésegmentet är det som förändrat sig mest de senaste åren. Från lätta till fylligare med friska frukter till mjuka, med och utan krydda, så ser det ut idag. Utbudet har ökat och vi vinkännare har ändrat oss från att inte vilja ta ordet rosé på våra läppar till att rangera i utbudet och tycka i positiv bemärkelse.Nere på kontinenten är trenden sån att man idag dricker rosé året runt. Dit lär vi aldrig komma. Rosé är och förblir ett vin som inte når upp i vintermatens kaliber så njut av godheterna nu när värmen är här och maten saknar kylans tyngd.Här har jag listat mina favoritviner med en liten karaktärsbeskrivning. Klipp ut och förvara i plånboken, toppen att ha nästa gång när ni besöker Systembolaget.

Fyndviner med personlighet

Mulderbosch Rosé (nr 6077),79krModern fräsching som passar gott till sommarmat som sallad men även husmanskost och grillade korvar med lite hetta.Domaine de la Sauveuse Cuvée Carolle Rosé 2009 (nr 94280),95krEko-vin i härlig laxrosa färg med byggstenarna på rätt ställe. Aromatiskt med örtig karaktär och mycket hallon. Gott till kyckling och grillad fisk.Louis Bernard Tavel 2009 (nr 94227),118krMer koncentration och fyllighet. Mjuk frukt, liten eldighet och mandel. Gott till hamburgare, fläskfilé, anka och fisksoppa med aioli.Tarapacá Rosé 2009 (nr 94221)79krHallon, citrus och örter samsas i en medelfyllig rosé som funkar till det mesta på buffén.

Riktigt goda viner

Leth’s Have Pink 2009 (nr 94236),85krStramare, personligt med liten pepprighet, ett lättare svalklimatsvin från Österrike.Bolgarello 2009 (nr 99803),89krSötfruktig italienare, generös med söta bär och liten mandelton.Storks’ Tower Tempranillo Shiraz (nr 2140),58krPiggelin med fin hallon och ton av lime.En Colline 2009 (nr 94268)Ingen storhet men viss krydda och finess.Boschendal Rosé 2009 (nr 6007),79krLillasyster till Mulderbosch, fokuserad på aromatiska frukter men lättare i stil.Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Franc (nr 3181),89krKlassiker från Bordeaux med sötare doft än smak. Trevlig krydda som ger vinet en fylligare karaktär.

Paul Sapin Syrah Rosé 2009 (nr 2166),65krRen, modern i skogsbärstil.Altosur Malbec Rosé (nr 2930),69krArgentinare som nästan dansar tango. En del tryck i frukten och tydliga avstamp i stegen. Carmen Rosé (nr 2954),69krFin rosé med dominerande örter och fräscha frukter. Viss finess.