Nytt år-Nystart

Vårt nyårsfirande blev inte fullt så festligt som vi önskade. Med två familjemedlemmar snabbt angripna av värsta magsabotören, fick roligheterna avbrytas (ja, jag var en av dem).

Skam den som ger sig, så fort alla frisknat till gör vi en repris på balunsen… Goda viner får ju inte förfaras.

Men, som en av mina vänner uttryckte det, positivt att inleda nya året med en utrensning.

I år tröttnade jag rejält på julmaten. Salt och kraftigt står en upp i halsen. Vi plockade fram receptet på käre vännen M:s GI-Müsli. Nu är julskinkemackan utbytt mot betydligt fräschare flingor i youghurt.

Vi använder receptet som en bas. Man kan byta ut lite hit och dit, cocos t.ex brukar jag ta bort för jag tycker inte det är gott till frukost, lägg till mer nötter eller frön istället. Sen kan man plussa på mer frukt: torkade aprikoser, fikon, äppelringar, tranbär… Det viktiga är mängden flingor. Müslin blir lite sådär strössligt klumpig när såsen kommer på. Såsen förresten, den brukar jag ta mindre olja i, jag är ingen GI- fantast som ni kanske märker.

img_67371GI-Müsli

200g blandade nötter

6 dl dinkelflingor

6 dl havregryn

2 dl solros/pumpafrön

1 dl cocos

1 dl hela linfrön

Dressing:

3 dl vatten

5msk olja

3 msk honung

Topping

2 dl russin eller andra torkade frukter

  • Blanda torrvaror på en plåt. Rör ihop dressingen, ringla den över och krama in såsen lite grann, så det blir klumpar.
  • Rosta i ugn 225 grader, 20-30 min. Man kan få röra lite under tiden så det inte bränner någonstans.
  • Tillsätt torkade frukter när müslin kommer ut ur ugnen.

img_67361img_67382