Knytkalas är ett rationellt begrepp, det gillar vi. Man delegerar sysslor och vet aldrig riktigt hur det slutar, men inspirerande brukar det alltid vara.

Imorgon skall vi fira nyår med goda vänner, jag har lovat att fixa desserten: Brylépudding med tonkaböna och apelsin.Vad är tonkaböna? Tja, det kan man undra. Jag vet inte mycket om den. Liten 1-2 cm lång, svart, oansenlig sak med oval form. Doftar som en blandning mellan bittermandel och vanilj. MAN ÄTER DEN INTE. Utan låter den laka ur sin smak och tar sedan bort den. Kul grej men jag har hört att den kan ge leverskador så det är kanske bra att den är svår att få tag på. Välsorterade livsmedelsaffärer kan ha den eller har möjlighet att beställa. Men den går bra att ersätta med annat, vanilj t.ex. Ingen är oumbärlig….

Brylé är den godaste desserten tycker jag. Men många tror att det är svårt att göra? Fel…,busenkelt!

Det tar lite tid i ugnen, uppemot 2 h. kan man räkna med, så det kan ju bli lite utdraget förstås. Annars är det en bra och praktisk dessert som kan förberedas. Man gräddar “puddingarna” innan och förvarar i kylskåp, ett par dagars framförhållning är inga problem. Strax innan servering pudrar man med socker och grillar eller bränner av dem så att ytan blir sådär knäckigt god.

Det går att göra brylé i vilka formar som helst. Jag använder ofta ljuslyktorna från IKEA. De finns i två olika storlekar. Det blir så snyggt på ett buffé bord när man ställer ut dem och så kan gästen välja storlek efter hur mycket plats som finns kvar i magen, lysande va?

img_6883

Här är receptet, räcker till 6 normalstora portionern eller 4 stora.

3 dl grädde

1 dl mjölk

4 gulor

70 g socker,(ca 3/4 dl.)

Skal från en halv apelsin, inte det vita.

1-2 kanel stång eller någon annan krydda (Tonkaböna, vaniljstång, kardemumma)

1 dl farinsocker

  • Koka upp gräddmjölken med kryddorna, låt dra en stund. Någon timme eller över natten.
  • Blanda gräddmjölken med socker och gulor. Vispa/rör till en slät smet.
  • Fyll upp formar till ganska nära kanten. Ställ i en ugnspanna och fyll på med kokande vatten så det täcker botten och lite till.
  • In i ugnen på 100 grader. Nu ska puddingarna gräddas länge. Hur länge beror på storleken på formen och hemma ugnar är ofta skiftande i temperatur. 1-2 h får man räkna med, har det inte hänt någonting alls efter 1 h är det läge att höja värmen, lite. När de stelnat till är de färdiga. Man kan sticka med en kniv, om det går att “skära” i puddingen men att den fortfarande är lite krämig nertill, då är den färdig. Vill man mäta exakt ska kärntemperaturen vara 86 grader.
  • Mixa farinsocker i matberedare en stund så att det blir puderaktigt. Det här är knepet som gör att ytan blir perfekt och samtidigt ger god smak.
  • Fördela ett tunt lager över bryléns yta, in i ugn på högsta grillvärme 1-2 min eller bränn av med handbrännare. Servera direkt.

Vinet att dricka till heter: Ruffino Serelle 2005, (8119) 129:-

Gräddat och ogräddat, inte så stor skillnad i färg:

img_6869img_6865

Men den är dallrigare nu:

img_68761

Pudra ett lager farinsocker över innan “griljering”:

img_6878

Lycka Till och Gott Nytt År!

/Bibbi