…Fillodegsveckan fortsätter.

Nu har vi tillverkat små, söta flarn. En variant på franska våfflor, men det här går mycket snabbare. Man behöver inte kavla, stopptiden för oss låg på 9 min. blankt + gräddning 10 min.

Flarnen är goda tillbehör till glass, mousse och andra efterätter.

Lillan bjöd på 4-årskalas i helgen och mörk chokladmousse. Det hade hon bestämt sedan månader tillbaka. Hon är tokig i mörk choklad… Vi blandade ner tomteskum klippta i småbitar också och serverade frukt och grädde till. Det blev lite marängswiss av det hela, men i ärlighetens namn inga barnsmaker.

Det är inte alla små som gömmer sig bakom gardinen för att knapra i sig 100% choklad, men våran lilla gör det. Varför i all världen då för, kan man undra? Klarar man att av att äta det rakt upp och ner är man värd en stjärna i himlen.

Ni behöver tre ingredienser:

1 rulle fillodeg ca 100g

ca 125 g. smält smör (en samvetsfråga. Man kan ta mer)

ca 1,5 dl socker (samma sak som ovan)

  • Lägg ut ett bakplåtspapper i en ugnspanna.
  • Strö ut ett lager socker, sedan fillodeg på det.
  • Pensla ett lager smält smör, socker på det.
  • Fortsätt varva tills degen är slut. Vi hade nog 9-10 degark ovanpå varandra.
  • Dela kakan med en pizzaslicer eller vass kniv innan gräddning.
  • Lägg ett bakplåtsapper ovanpå, socker, sedan en plåt till som tynger ner det hela.
  • In i ugn, 200 grader, 10 min. Tycker ni att kakan behöver mer färg kan man ta av den övre plåten och bakplåtspapper nu och grädda lite till.
  • Bryt kakan i skarvarna eller skär en gång till med kniv.

Här är bildserien från vår tillverkning:

…pensla med smör, strö på lite socker

img_6629

…skär kakan innan gräddning, det blir lättare då… img_66301…dubbla plåtar i ugnen…img_6631

…blanka, fina, frasiga…

img_6634

…Gott!

img_6650