Börjar ni känna julstämning? Här är det så.

…men jag har alltid problem med glöggen. Den är för söt, tycker jag. Den måste vara riktigt het för att inte kännas kletig. Tydligen finns det fler som tycker likadant om man ser på alternativen i årets sortiment.

Blossas clementinglögg är ju faktiskt riktigt fräsch och samtidigt juligt kryddig. Den kan man dricka rumstempererad också.

Tindra Årets Glögg Rosé (nr 76102), 69kr är ett annat alternativ, alltså en roséglögg. Serveras varm eller med is, är inte så vrålsöt.Om jag hinner, det måste bli nu snart i så fall för det tar några veckor, sätter jag en omgång hemmagjord glögg. Den är godast -och inte så söt. Ännu godare är den till nästa år, men man kan också ge bort snygga flaskor i värd(inne)present. Fann receptet på webben, känner igen det. Min syster gjorde alltid den här förut, basen är svagdricka.Så här gör man:

Hemmagjord Glögg

Ingredienser (ca 5 liter)

  • 5 liter svagdricka
  • 50 g vanlig jäst
  • 2,5 kg socker
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
  • 1 påse hel kryddnejlika
  • 500 g russin
  • 1 kanelstång
  • 5 skalade och skivade råa potatisar

Instruktioner

  1. Häll alla ingredienserna i en väl rengjord hink och rör om.
  2. Täck med plastfolie som du gör små hål i.
  3. Låt stå 3-6 veckor.
  4. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hävert – undvik den grumliga bottensatsen.
  5. Går att lagra några år.

Tidsåtgång

Cirka 20 minuter + jäsning 3-6 veckor + upptappning på flaskor.

/Bibbi