Äppelmusten stod på badrummet, jäste och puttrade några dagar, sen blev det stilla i dunken. Ställde ner den i matkällaren för några dagars vila på jästfällningen, sur lie.

Där befinner den sig nu. Brevid en hemmagjord ost och en annan hushållsost på lagring( det måste ni testa om ni inte har gjort det. Lägg ner en ost i sin förpackning, vänd på den var tredje dag eller så. Efter en månad eller mer har smaken ändrat sig, förmerat sig som vår mamma säjer.)

Nästa steg blir att tappa över den på flaskor och tillsätta dosagen, mer must och jäst, så att en andra jäsning kommer igång.

img_61531

Har redan provsmakat den, det lovar gott. Man kan undra vad alkoholen ligger på? Ska nog skaffa en sån där mätare som läser av sånt.

Var på ett möte på eftermiddan, en workshop med många inspirerande kulturpersonligheter. Mat är också kultur, jag gillar när mat sätts in i konstnärliga sammanhang som en upplevelse, något sinnligt. Vad det mynnar ut i får framtiden utvisa, största behållningen för kvällen fick jag av mötet med Tentipi Sales- en lokal firma som inte bara hyr ut Tentipi utan Muurikka också. Vet ni vad det är? En sån här:

muurekka1

De säljer dom också, då blev jag så glad. Jag har letat efter dessa länge. Utomhusmatlagning är bara för härligt och så kan man låna ut till nära och kära. Så nu får det bli en sån, undrar vilken storlek man ska ha?

kram Bibbi