En kväll förra veckan var trevligare än de andra. Tillsammans med ett gäng företagare provade jag desserter och vin. Temat var åt det chokladiga. Vi provade både lättare och tyngre sötsaker. Min favorit, många andras också, blev en mousse på mjölkchoklad.

Fluffig och god var den. Jag fann receptet på nätet, gjorde om det lite. Kommer ihåg den här moussen som en dessert på Nobelmiddagen för några år sedan. Den är lite annorlunda för man börjar med att smälta socker- karamell. Det ger mycket av karaktären. Har man inte mjölkchoklad som håller 40% kakaohalt kan man blanda i lite mörk, annars tappar man lätt chokladfokuset.Vinet som vi valde till bland alla alternativ var Nivole (nr 7787), 69kr/375ml.-outstanding!img_6141Mjölkchokladmousse12-15port.

1 st.gelatinblad , blötlagt, avrunnet
75g strösocker
200g vispgrädde , uppkokad

50g äggula
250 g mjölkchoklad, 40 %, finhackad
50 g. lagrad rom eller annat gott destillat

450g. vispgrädde , lättvispad
150g. crème fraiche

500g. Frysta jordgubbar och socker efter behag

1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten, 5 minuter.

2. Smält socker till en gyllenbrun karamell, tillsätt uppkokad grädde, lite i taget. Tillsätt äggula och sjud till 83°C.

3. Sila över chokladen, tillsätt det avrunna gelatinbladet, låt smälta och mixa med stavmixer. Låt moussen svalna till 45- 50°C och vänd ner grädde och crème fraiche samt lagrad rom.

4. Fördela moussen i formar som den ska serveras ur eller låt den stelna i en bunke, minst 4 h. Den går fint att spritsa.

5. Mixa tinade jordgubbar med socker och ev. vatten till en sås med lagom konsistens.

6. Servera som den är eller som vi gjorde på en utstansad botten av Budapest som gräddats med grova bitar av mörk choklad (100-150gram) och blandade, hela nötter (inga malda nötter behövs då) i.