Svärmor kom med lingonsylt, hemmagjord. Åh så gott, flera burkar också!

Har experimenterat en del den här veckan med olika typer av kakor, alla innehåller lingonsylt någonstans.

BÄSTA KAKAN blev nog i kväll. Den har lite tyska influenser med sitt strössel ovanpå- tyskarna älskar kakor med mycket smör och krispigt Streussel, jag också förresten.

Överdrivet mycket smör är det inte i den här- däremot gräddfil som gör kakan extra saftig och hållbar. Skrädmjöl använder jag, det finns ju vårt här hemma från Stöpafors men Saltå gör också ett. Man kan förstås skippa skrädmjölet och ta bara vete om man vill.

Så här gjorde jag:

Blanda en smuldeg av 175g vetemjöl, 100g skrädmjöl, 1dl/88g socker, 1 tsk vaniljsocker, 1msk vatten och 150 g smör.img_6075

Tag av 2, 5 dl strössel/smuldeg, blanda i 0,5 tsk bikarbonat och 0,5 tsk bakpulver, 1,5 dl gräddfil och 1 ägg i återstoden av smulorna. Rör tills allt är väl blandat.

img_60811

Lägg smeten i en form med löstagbar botten.

img_6083

Klicka 1 dl lingonsylt över.

img_60851

Fördela sist smulorna ovanpå alltsammans.

img_6086

Grädda i 175 grader i ca 45 min, tills kakan släpper från kanten.

Titta här vad läcker!

img_6088

Fick en inbjudan idag. Handskriven. På Söndag är jag välkommen som hedersgäst till ett väldigt intressant ställe. Det ska bli så kul och inspirerande.

Jag längtar till söndag…

Kram Bibbi