Kalasen avlöser varann, både privat och med jobbet. Just nu är det mycket MAT.

Till helgen ska vi bjuda på en variant av Gazpacho, soppan är tänkt för ett vin i junisläppet: Covey Run Dry Riesling 2007 (nr 99316), 90 kr. Vinet är fruktigt, läskande med solvarma persikor, ananas och en lätt kryddig eftersmak. Har också en liten restsötma (fast det är torrt) som gör att det blir kul till mat- som t.ex denna kalla soppa med spanska anor.

Det som skiljer just denna variant från img_50611en klassisk är färgen- Gazpacho brukar vara röd. Jag gillar den här så mycket för att det är fräsch, mjuk och har lite sting. Något tillbehör vill man gärna ha, t.ex räkor eller scampi på pinne som vilar över glasets kant. Kan också tänka mig att en bit mancheogoost invirad i serranoskinka och sedan gratinerad är ett gott småplock till. Vi kommer att servera med kungskrabba- som är det godaste skaldjur jag vet. Har ni sett vilken bjässe!img_50531Här är receptet:

img_4998_12 msk olivolja3 scalottenlökar, hackad1 vitlöksklyfta1 äpple, skalat och urkärnat1 gurka, skalad och skuren i bitar1 gul paprika, grillad, skald och urkärnad1 spansk peppar, urkärnad6 gula tomater, skållade och skalade1 msk vitvinsvinägersalt och peppar

  • Ringla olivolja över paprikorna, lägg på ugnsäkert fat. In i ugnen 275 grader 10-12 min tills de är nästan svarta. Strö salt över eller lägg ner dom i en plastpåse. Låt svalna, sen är det lätt att ta bort skalet och kärnhuset.

img_5006_1-11

  • Tag ur kvistfästet på tomaten, skär ett kryss i skinnet på motsatta sidan. Lägg ner i kokande vatten och var beredda att lyfta ur så fort skinnet krullar upp sig lite. Snabbt ner i isbad. skinnet lossnar nästan av sig självt nu.

img_5021_11

  • Fräs löken i en gryta, utan att den får färg- löken alltså!
  • Tillsätt resterande grönsaker utom tomaterna. Fräs ytterligare 5 minuter. Den är inte så noga hur grönsakerna är skurna de ska ändå mixas sedan.
  • Nu är det dags att tillsätta tomaterna skurna i bitar. Låt sjuda i ca 10 min, tills grönsakerna är mjuka.
  • Mixa grönsakerna och spät med vatten ca 2 dl, till “soppa” -konsistens. Salta och peppra.
  • Serveras kyld!