…är färdig nu!

img_4993

Å vad ska man säja?

Samtidigt som syrénerna legat till sig har vi också gjort rabarbersaft. Det var bra för då fick vi något att jämföra med. Alla som smakat rabarbersaft vet vad fräscht och läskande det är så här på sommaren. Vid närmare eftertanke insåg jag också att den som dricker minst saft här i huset faktiskt är jag. – Ingen vidare referens med andra ord. Därför tog jag barnen till hjälp och Anders.

Här är resultatet:

img_49971

Färgen på Syrénsaften är- måste man säja- mycket tilltalande. Mörkt rosa till småflickornas stora glädje. Doften känns fräscht blommig med citrusfruktiga inslag-inte så konstig, det ingår lime och citron i receptet också. Smaken har vissa liknelser med rabarbersaft, först fräsch och fruktig men övergår sedan till en hyfsat tydlig beska. – Här slutade småtjejerna dricka, gick helt över på rabarbersaft. Övriga gruppdeltagare konstaterade att precis som med fläder är det lite av en vuxensmak på syrénsaft. Nu fick blommorna dra i hela 4 dagar, där borde man ha halverat tiden för att slippa, eller minska, på beskan.

Tyckte iallafall att den hade någon form av struktur, tänkte att den kan bli intressant om man utvecklar den. I kylen förvaras en burk vildjäst- gjort på russin. Den använder jag till bakning egentligen men nu hällde vi i en skvätt i syrensaften för att se om en jäsprocess kan komma igång. Fortsättning följer…

Åååå, det är inte giftigt med Syrener… Det intygar vännen och kollegan Mikael som gjorde sitt eget syrénvin för många, många år sedan- och drack ur det fast att han tyckte det smakade som tvål!

Så här gör man saften(receptet kommer ur en gammal Allt om Mat);

30-40 klasar syrén

3 lime

1 citron

60g citronsyra

2 l. vatten

1,7kg strösocker

ev. natriumbensoat

  1. Skölj blommorna. Tvätta och skär citrusfrukterna i skivor.
  2. Varva i en skål, tillsammans med citronsyra och socker. Slå kokande vatten över.
  3. Låt dra i 2 dagar. Sila av blommor och citrusfrukter. Tillsätt ev. natriumbensoat.